Ekonomiforum - Förbättra din privatekonomi

Du är inte inloggad.



#1 2011-05-04 19:29:22

Proinvestor.se
Avstängd

REJÄLA NEDGÅNGAR FÖR METALLERNA

Silver backade 2:03 dollar till 39:54 dollar per uns, eller nästan 5 procent på onsdagen, sedan CME Group, Comexbörsens ägare, höjt kapitalkraven för terminshandeln till 16.200 dollar per kontrakt, från tidigare 14.513 dollar. Det var den andra höjningen på mindre än en vecka. För ett år sedan krävdes en deposition på 4.250 dollar. Detta sedan silverpriset rusat 57 procent under året fram till april. Sedan stängning i fredags har silverpriset dock rasat nästan 20 procent.

"Silverpriset har stigit rejält över det pris som motiveras av fundamenta. Det krävs nu betydligt mer kapital för att delta i terminshandeln. Den spekulativa yran borde försvinna i och med detta", sade Adam Klopfenstein, seniorstrateg på Lind-Waldock till Bloomberg News.

"En nedgång med 20 procent eller mer, med ett pris runt 30 dollar, skulle inte överraska oss ett dugg. Endast då skulle vi vara opportunistiska köpare", skrev UBS i ett marknadsbrev tidigare under dagen.

Wall Street Journal skrev på onsdagen med hänvisning till insatta källor att George Soros stora hedgefond och andra ledande firmor har börjat sälja silver och guld, efter att de senaste åren ha samlat på sig en stor mängd av metallerna.

Guldpriset sjönk mer måttliga 19 dollar till knappt 1.517 dollar per uns.

Vid golvhandelns stängning klockan 20.30 var WTI-oljan ned 1:71 dollar till 109:34 dollar per fat, medan Brentoljan backade 1:06 dollar till 121:39.

"Lagerrapporten var betydligt sämre än väntat.Marknaden var inställd på sjunkade priser redan innan lagerrapporten och den negativa statistiken publicerades. Det här är ett perfekt läge att minska risken i portföljen", sade Andre Julian, marknadsstrateg på OpVest Wealth Management till Bloomberg News.

Statistik från USA:s energidepartement visade att de amerikanska lagren av råolja steg med 3,4 miljoner fat under förra veckan. Enligt Bloomberg News väntades lagren stiga med 2,0 miljoner fat. Den inofficiella lagerstatistiken från American Petroleum Institute, som redovisades sent på tisdagskvällen, visade på en ökning i lagren av råolja med 3,2 miljoner fat.

Lagren i Cushing, leveranspunkt för WTI-oljan, steg med 0,10 miljoner fat.

Lagren av bensin sjönk med 1,0 miljoner fat. Här väntades lagren sjunka med 0,5 miljoner.

Lagren av destillat sjönk 1,4 miljoner under veckan. Här väntades en ökning med 0,5 miljoner fat.

Kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna ökade med 0,1 procentenheter till 82,8 procent. Analytikerna räknade med att kapacitetsutnyttjandet skulle ha stigit med 0,5 procentenheter.

Under eftermiddagen rapporterades dessutom att det sammanvägda ISM-indexet för tjänstesektorn sjönk till 52,8 i april jämfört med 57,3 månaden före. Enligt Bloomberg News snittprognos väntades ett index på 57,5.

Även basmetallerna noterade rejäla nedgångar under dagen, där koppar visade vägen.

På London Metal Exchange föll kopparn 226 dollar till 9.124 dollar per ton på indikationer om vek efterfrågan från Kina.

"Det här är perioden med mest konsumtion i Kina, men det känns inte alls så. Efterfrågan är inte dålig men starka fysiska inköp saknas och det finns få tecken på lageruppbyggnad, vilket gör att folk börjar bli oroliga för efterfrågan det här året", säger Wang Ning, analytiker vid Xiangyu Futures, till Bloomberg News.

Samtidigt noterades i Kina för första gången på sex månader en så kallad "backwardation" på kopparmarknaden, där spotpriset är dyrare än terminspriserna, vilket signalerar att efterfrågan stiger i takt med att myndigheter beslutar att uppgradera kraftnäten och att subventionera husbyggande.

Dessutom framkom på onsdagen att Kina kan komma att införa ytterligare höjningar i kraven på bankernas reservkvoter för att minska inflationstrycket, rapporterar China Securities Journal.

I en penningpolitisk rapport som den kinesiska centralbanken publicerade på tisdagen gick det att läsa att reservkvoten inte har något "absolut tak" och att "en stabilisering av priserna och minskade inflationsförväntningar är avgörande" framöver.

Nickel backade hela 1.480 dollar till 25.825 dollar per ton och Tenn sjönk 1.350 dollar till 30.950.
Noteringar cirka klockan 20.30

Råolja (pris/fat):
WTI, första termin -1:71 USD 109:34
Brent, första termin -1:06 USD 121:39


www.proinvestor.se/index.php?p=debat_post&postid=306



www.proinvestor.se/index.php?p=groups


Jag er försälgningschef på Proinvestor i Sverige.
Nordens mest innovativa aktieforum.
http://www.proinvestor.se

Offline

 

Sidfot

Powered by PunBB

Cookies

Sitemap

Privacy Policy